Εκτιμάται πως παγκοσμίως δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από καρδιοπάθειες.

Ιδιαίτερα ευάλωτες φαίνεται πως είναι οι γυναίκες, ιδίως οι καπνίστριες, καθώς κάθε χρόνο το έμφραγμα «σκοτώνει» διπλάσιες γυναίκες άνω των 50 ετών απ’ ότι ο καρκίνος του μαστού.

Δεν χρειάζονται πολλά για να προστατέψετε την καρδιά σας από πιθανές νόσους παρά μόνο μερικές μικρές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής σας.

Εάν λοιπόν θέλετε να διώξετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας όσο το δυνατόν πιο μακριά, μπορείτε να εφαρμόσετε τους παρακάτω τρόπους:

> Μειώστε το αλάτι

Μία διατροφή πλούσια σε αλάτι αυξάνει το ρίσκο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο οι περισσότεροι ενήλικες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τα προτεινόμενα 6 γραμμάρια την ημέρα καθώς υπάρχει πολύ «κρυμμένο» αλάτι στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Επομένως διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων πριν τα αγοράσετε και «κρατήστε» το αλάτι όταν μαγειρεύετε σπίτι, αντικαθιστώντας το με πολλά μπαχαρικά.

Δεν χρειάζονται πολλά για να προστατέψετε την καρδιά σας από πιθανές νόσους παρά μόνο μερικές μικρές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής σας

> Ασκηθείτε

Ξεκινήστε με στόχο να γυμνάζεστε 30 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα ώστε να κρατήσετε την καρδιά σας σε φόρμα και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

> Αυξήστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην αποφυγή καρδιακής ανεπάρκειας.

Φροντίστε να καταναλώνετε 2 μερίδες ψαριών πλούσια σε ω-3 λιπαρά δύο φορές την εβδομάδα ή πάρτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

> Μετρήστε τακτικά την πίεσή σας

Πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση όμως δεν το γνωρίζουν.

Για το λόγο αυτό είναι καλό να την μετράτε τακτικά και σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να λάβετε την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

> Πείτε «ναι» στα τρόφιμα ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς.

Επιπλέον, ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και είναι ιδανικοί σύμμαχοι στην απώλεια βάρους.

Ξεκινήστε με στόχο να γυμνάζεστε 30 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα ώστε να κρατήσετε την καρδιά σας σε φόρμα και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

> Κοιμηθείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κοιμούνται λίγες ώρες τείνουν να έχουν αυξημένους δείκτες χημικών ουσιών που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις στην κυκλοφορία του αίματός τους.

Από την άλλη, διαφορετικές έρευνες έδειξαν πως ο ικανοποιητικός ύπνος συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία και μειώνει τις ουσίες αυτές στο αίμα.

> Τακτικό τσεκ-απ

Μετά την ηλικία των 40 είναι απαραίτητο να κάνετε εξετάσεις αίματος κάθε έξι μήνες ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την υγεία του αίματός σας αλλά και γενικό τσεκ-απ ώστε να διαπιστώνετε την υγεία της καρδιάς σας και να προλαμβάνετε τυχόν ασθένειες.

> Κόψτε το κάπνισμα

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 20.000 άτομα πεθαίνουν από έμφραγμα λόγω καπνίσματος.

Κάντε λοιπόν αυτό το «δώρο» στον εαυτό σας για να δείτε άμεσα την υγεία της καρδιάς σας να βελτιώνεται.

> Πιείτε χυμό ροδιού

Πανεπιστημιακές έρευνες έδειξαν ότι ασθενείς που έπασχαν από καρδιοπάθεια είδαν σημαντική βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος και την λειτουργία της καρδιάς τρεις μήνες αφότου ξεκίνησαν να πίνουν τακτικά χυμό από ρόδι.

> Χάστε τα παραπανίσια κιλά

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Τα λιπώδη κύτταρα εκκρίνουν χημικές ουσίες και ορμόνες στο σώμα οι οποίες πήζουν το αίμα και αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων.

Από την άλλη, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει όλες αυτές τις πιθανότητες.

y-o.gr