Αρρωσταίνετε πολύ συχνά; Τί φταίει;

Κατ' αρχήν να επισημάνουμε πως όλοι αρρωσταίνουμε κατά διαστήματα και είναι απολύτως φυσιολογικό. Υπάρχουν όμως πολλοί από εμάς που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό και αρρωσταίνουν με το παραμικρό.

Είτε μόλις έρθουν σε επαφή με κάποιον άλλο άρρωστο είτε μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία. Εύκολα κολλάμε σχεδόν κάθε μεταδοτική ασθένεια.

Ο πυρετός, ο βήχας, η φαρυγγίτιδα και η λαρυγγίτιδα, ο πονόλαιμος και η μπουκωμένη μύτη είναι λίγο πολύ μέρος της καθημερινότητας. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάτω από κανονικές συνθήκες πρέπει να είναι σε θέση να μας προφυλάσσει από τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα, μεταδοτικές ασθένειες αλλά και ιούς.

Παρακάτω επισημάνουμε τις πιο συχνές αιτίες που ευθύνονται για ένα πεσμένο ανοσοποιητικό και τη χαμηλή άμυνα του οργανισμού:

Κακή διατροφή και συχνές ασθένειες.

Δε χρειαζόμαστε μόνο θερμίδες για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, αμινοξέα, φυτοχημικές ενώσεις, καλή ποιότητα πρωτεϊνών και αρκετές ποσότητες οφέλιμων λιπαρών καθημερινά

Κάθε φορά που δεν τρώτε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας χαμηλώνουν τα αποθέματα που έχει το σώμα σας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποθέματα τελειώνουν.

Μετά αρχίζει μια σειρά από βλάβες και επιπλοκές. Το σίγουρο είναι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα σύντομα θα εξασθενήσει και θα γίνετε ιδιαίτερα φιλάσθενοι.

Μια κακή διατροφή δε στερεί απλά θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό. Υπάρχουν τροφές που "ταΐζουν" μια ασθένεια ή ακόμη και καθυστερούν στην αντιμετώπισή της.

Με άλλα λόγια το θέμα της σωστής "ποιοτικής" διατροφής, φορτωμένη με θρεπτικά συστατικά είναι κάτι που πρέπει να το δείτε ιδιαίτερα σοβαρά εάν αρρωσταίνετε πολύ εύκολα.

Ο βασικός πυλώνας ενός ισχυρού και αποτελεσματικού ανοσοποιητικό συστήματος που μπορεί να αμύνεται απέναντι σε λοιμώξεις, ιούς, παθογόνα βακτήρια και μολύνσεις είναι η σωστή διατροφή.

Δεν είναι τυχαίο που οι διατροφολόγοι επιμένουν στην κατανάλωση 2-3 φρούτων σε καθημερινή βάση, οπωσδήποτε 1 μερίδα σαλάτα ή λαχανικά καθώς και καλή ποιότητα πρωτεϊνών.

Τροφές που αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι:

  • το junk food
  • τα γλυκά που έχουν ως βάση τη λευκή ζάχαρη ή το αλεύρι,
  • τα πιτοειδή και τα είδη ζαχαροπλαστικής
  • τα έτοιμα γεύματα που πωλούνται στα super market
  • τα συσκευασμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά και άλλα είδη περιπτέρου πουπεριέχουν τροφικά πρόσθετα όπως το γλυταμινικό μονονάτριο MSG

Δυστυχώς δε μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά τη διατροφή μας από την Παρασκευή στο Σάββατο. Δε μπορούμε εύκολα να αποχωριστούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις και συνήθειες.

Ένας εύκολος τρόπος να πάρουμε πολλά θρεπτικά συστατικά μαζεμένα στην καλύτερή τους μορφή και με εξασφαλισμένη τη μέγιστη απορρόφησή τους είναι με το συμπλήρωμα διατροφής NATURA PREMIUM της Healthia που αποτελείται από 14 superfoods οργανικά καλλιεργημένα, τα οποία έχουν συνεργιστική δράση.

Με απλά λόγια το ένα ενισχύει τη δράση του άλλου, εξασφαλίζοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχετε αποκαταστήσει τυχόν ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών. 

Λοιμώξεις του αναπνευστικού, γρίπη, κοινό κρυολόγημα και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ένα από τους βασικούς ρόλους "κλειδί" της βιταμίνης D στο σώμα είναι να κρατάει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό, ώστε να αμύνεται απέναντι στις λοιμώξεις, τις ιώσεις και τους παθογόνους οργανισμούς.

Αλληλεπιδρά απευθείας με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τους παθογόνους οργανισμούς και τους ιούς.

Εάν αρρωσταίνετε σχετικά συχνά από γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να είναι μια από τις αιτίες.

Πολλές μελέτες παρατήρησης μεγάλης κλίμακας δείχνουν συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού, βρογχίτιδα και πνευμονία.

Μια σειρά από μελέτες έδειξαν πως η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D 4000 IU ημερησίως μείωσε τις πιθανότητες λοίμωξης του αναπνευστικού στην ομάδα ελέγχου.

Σε μια μελέτη με άτομα που έπασχαν από χρόνιες αναπνευστικές διαταραχές, τα άτομα που λάμβαναν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D για ένα χρόνο είδαν σημαντική βελτίωση και ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Δυστυχώς η βιταμίνη D βρίσκεται σε ελάχιστες τροφές σε μεγάλη ποσότητα. Τέτοιες είναι το χέλι, η ρέγγα, οι σαρδέλες και ο σολομός που δε βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας.

Ένας άλλος τρόπος για να αποκαταστήσουμε τυχόν έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα είναι η καθημερινή έκθεση τουλάχιστον του 40% της επιφάνειας του δέρματος στις υπεριώδης ακτίνες του ηλίου για 20 λεπτά χωρίς αντηλιακό!

Αυτό τους χειμερινούς μήνες είναι αδύνατον. Άμεση αποκατάσταση επιπέδων βιταμίνης D γίνεται με τη λήψη ενός δυνατού συμπληρώματος διατροφής όπως η D3 5000IU της Healthia που μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Αφυδάτωση και χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει χρόνια αφυδάτωση χωρίς να το γνωρίζει. Δεν είναι λίγοι που σε καθημερινή βάση πίνουν ελάχιστο νερό. 

Ωστόσο το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Όσοι έχουν χρόνια αφυδάτωση παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και εξάντληση, χρόνια δυσκοιλιότητα και πιθανόν τοξίνωση του οργανισμού.

Το σώμα μας αποτελείτε σχεδόν από 60% νερό. Η καθημερινή κατανάλωση νερού εκτός των άλλων συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Η αφυδάτωση σε βάθος χρόνου οδηγεί σε τοξίνωση (μεγάλη συσσώρευση τοξινών σε διάφορους ιστούς του σώματος).

Ένα από επακόλουθα είναι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθώς υπερλειτουργεί για να διαχειριστεί την τοξίνωση των ιστών.

Κακή ποιότητα ύπνου, έλλειψη ύπνου, άγχος & στρες

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας εκτελεί μια σειρά από ζωτικής σημασίας ενέργειες όπως η αναδόμηση και ανάπλαση των ιστών και επιδιόρθωση βλαβών της υγείας.

Η έλλειψη ύπνου ή τυχόν διαταραχές ύπνου όπως υπνική άπνοια, άγχος και στρες επηρεάζουν κατά πολύ τη διαδικασία ανάπλασης των ιστών.

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου απελευθερώνονται κυτοκίνες οι οποίες μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τους παθογόνους οργανισμούς όπως ο μύκητας καντίντα.

Δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί σε όλους τους ασθενείς συστήνουν ξεκούραση και αρκετές ώρες ποιοτικού ύπνου για γρήγορη ανάρρωση.

Ένα άλλος σημαντικός παράγοντας τόσο στην ποιότητα ύπνου όσο και στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το άγχος και το στρες.

Σε μικρές δόσεις το άγχος κινητοποιεί μηχανισμούς του σώματος που μας κάνουν πιο παραγωγικούς. Ωστόσο όταν το άγχος είναι υπερβολικό και πίεση της καθημερινότητας μεγάλη για μεγάλη διάρκεια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί και γινόμαστε ευάλωτοι σε ασθένειες.

Προσωπική υγιεινή, καθαριότητα και αρρώστιες

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με το πόσο ευάλωτοι και φιλάσθενοι είμαστε απέναντι σε ασθένειες είναι η προσωπική υγιεινή και η καθαριότητα.

Τα χέρια μας καθημερινά έρχονται σε επαφή με ένα σωρό αντικείμενα που μεταφέρουν μικρόβια, παθογόνους μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς.

Εάν δεν πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά μπορούμε να μεταφέρουμε τα μικρόβια στην τροφής μας (πχ εάν τρώμε σάντουιτς ή τυρόπιτες) και κατόπιν να εισχωρήσουν στο σώμα μας και να μας αρρωστήσουν.

Εάν βάλουμε τα χέρια μας στο στόμα μας ή τρίψουμε τα μάτια μας εύκολα μεταφέρουμε μικρόβια αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.

Οι σωστοί κανόνες υγιεινής προβλέπουν απαραιτήτως το πλύσιμο των χεριών (τρίψιμο τουλάχιστον 20 φορές από κάθε πλευρά των χεριών):

  • πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα στην κουζίνα
  • πριν καθίσουμε στο τραπέζι για φαγητό
  • αμέσως μετά το φαγητό
  • πριν και μετά την επαφή με αρρώστους
  • πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα
  • πριν και μετά την επαφή με μια ανοιχτή πληγή στο δέρμα
  • αφότου βήξουμε, φταρνιστούμε με τα χέρια μπροστά στο πρόσωπο ή αφού φυσήξουμε τη μύτη μας
  • πριν και μετά την αλλαγή πάνας σε βρέφος
  • αφότου πετάξουμε τα σκουπίδια στον κάδο απορριμάτων
  • στα παιδιά μετά την παιδική χαρά ή την επίσκεψη σε παιδότοπο ή παιδικό πάρτι
  • αφότου χαϊδέψουμε κάποιο κατοικίδιο
  • αφότου πιάσουμε χαρτονομίσματα ή κέρματα

Σημειωτέον πως τα νύχια που δεν είναι κομμένα (ειδικά στα παιδάκια) αποτελούν μεγάλη εστία μόλυνσης και συσσώρευσης μικροβίων. Καλό θα ήταν να είναι πάντοτε κομμένα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την υγεία και την αποφυγή ασθενειών είναι η στοματική υγιεινή. Το στόμα μας είναι ο καθρέφτης της υγείας μας. Κακή στοματική υγιεινή θέτει σε κίνδυνο την υγεία ποικιλοτρόπως.

Μέσα στο στόμα μας υπάρχουν τόσο φιλικά όσο και παθογόνα βακτήρια. Κανονικά πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα ενώ απαραιτήτως πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα.

Όταν τρώμε ένα γεύμα και δε βουρτσίζουμε τα δόντια μας μένουν υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο από 1 ώρα) αναπτύσσονται παθογόνα βακτήρια καθώς η υγρασία του στόματος και η θερμοκρασία των 37 βαθμών αποτελούν ιδανικές συνθήκες για πολλαπλασιασμό τους.

Το πρώτο σύμπτωμα που προκαλούν τα παθογόνα βακτήρια είναι κακοσμία στόματος. Εάν τα βακτήρια πολλαπλασιαστούν αυξάνετε κατά πολύ το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων και ασθενειών. Στην αρχή μπορεί να παρατηρήσουμε άφθες ή ουλίτιδα. 

Μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να εμφανιστούν φλεγμονές στο σώμα. Μελέτες έδειξαν ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού.

Εκτός από το τακτικό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος συνιστάται η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον 1-2 φορές το χρόνο.

Συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και θωράκιση της υγείας

Με γνώμονα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia έχει σχεδιάσει το εξειδικευμένο πακέτο συμπληρωμάτων διατροφής IMMUNE PACK.

3 ισχυρά συμπληρώματα διατροφής για να προλάβετε το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη με τα πρώτα συμπτώματα και με φυσικό τρόπο. Ενισχύει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού.

Η φυσική αντιμετώπιση λοιμώξεων, ιών, μυκητιάσεων και παθογόνων βακτηρίων γίνεται με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, υπερτροφές και βότανα.

Το πακέτο IMMUNE PACK της Healthia περιλαμβάνει 3 ισχυρά συμπληρώματα διατροφής, και θωρακίζει άμεσα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια:
  • στη γρίπη,
  • στο κοινό κρυολόγημα
  • σε μολύνσεις 
  • σε μικρόβια
  • ιούς και παθογόνα βακτήρια
Παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αλλά και ισχυρών φυτοχημικών με αντιοξειδωτική δράση.
Ο συνδυασμός των 3 συμπληρωμάτων του IMMUNE PACK παρέχει 20 βιοενεργά και λειτουργικά βότανα, υπερτροφές και ωφέλιμα λιπαρά που με τη σειρά τους περιέχουν περισσότερα από 50 δραστικά συστατικά.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Πηγές:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20824663

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27178217

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24766747

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3686844/

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26319134

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22250141

Πηγή: www.healthia.gr