Υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διατροφή και στην ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου.

Η διατροφή παίζει ρόλο στην κατάθλιψη, όπως υποστηρίζεται ότι υπάρχουν και τροφές που μειώνουν ή επιδεινώνουν το άγχος ή φτιάχνουν τη διάθεση.

Κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορείτε να φτιάξετε τη διάθεσή σας άμεσα, αν τον τελευταίο καιρό δεν είναι στα πολύ καλά της.

Διαβάστε μερικές απλές διατροφικές συμβουλές, τις οποίες αν ακολουθήσετε θα λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, ώστε να τονωθεί η διάθεσή σας με φυσικό τρόπο.

Μην αποφεύγετε τα λιπαρά

Για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλός σας θα πρέπει να τον τροφοδοτείτε με λιπαρά μέσω της διατροφής σας.

Μάλιστα το 60% του ανθρώπινου εγκεφάλου αποτελείται από διάφορες λιπαρές ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι για να λειτουργεί σωστά και να παράγονται οι νευροδιαβιβαστές της καλής διάθεσης χρειάζεται η πρόσληψη λιπαρών ουσιών.

Όλο αυτό με την προϋπόθεση ότι τα λιπαρά που θα επιλέξετε θα είναι ποιοτικά, όπως αυτά που υπάρχουν στο παρθένο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές

Τα λιπαρά που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι ποιοτικά, όπως αυτά που υπάρχουν στο παρθένο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Όλες αυτές οι τροφές που αναζητάτε όταν έχετε λιγούρες είναι ό,τι χειρότερο για τη διάθεσή σας.

Μπορεί να σας τη φτιάχνουν στιγμιαία, αλλά μετά από λίγο σας τη ρίχνουν απότομα.

Ο λόγος είναι ότι οι κακής ποιότητας υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτές τις τροφές προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας με συνέπεια τα σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα ενέργειας και στη διάθεσή σας.

Πίνετε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι σύμμαχός σας ενάντια στο άγχος.

Το αγαπημένο σας ρόφημα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες κάνουν καλό στον εγκέφαλο, ενώ περιέχει και ένα αμινοξύ που βελτιώνει τη συγκέντρωση και εξουδετερώνει τις ορμόνες του άγχους.

Καταναλώστε τροφές με βιταμίνη D

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται στενά με την κακή διάθεση και την κατάθλιψη.

Μην ξεχνάτε λοιπόν να βγαίνετε καθημερινά έστω για λίγα λεπτά στον ήλιο.

Ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Επίσης βάλτε στη διατροφή σας το αυγό, τα λιπαρά ψάρια και τα γαλακτοκομικά για να πάρετε και από εκεί μια ακόμα καλή δόση βιταμίνης D.

Προβιοτικά

Η υγεία του πεπτικού συστήματος επηρεάζει τη διάθεση και αυτό μπορεί να το έχετε παρατηρήσει εμπειρικά.

Στην υγεία του πεπτικού συστήματος σημαντικό ρόλο παίζουν τα προβιοτικά που είναι τα καλά ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι με πέτσα, στο κεφίρ, στο ξινολάχανο, στο τουρσί και στο μίσο που παρασκευάζεται από σόγια.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Τα αποθέματα μαγνησίου του οργανισμού σας εξαντλούνται εύκολα λόγω του υπερβολικού άγχους, της έντονης γυμναστικής ή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και ζάχαρης.

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο απαραίτητο για την αντιμετώπιση του άγχους, ενώ εξασφαλίζει και έναν καλό ύπνο.

Θα το βρείτε στους ξηρούς καρπούς, στη βρώμη, στο μπρόκολο, στη μπανάνα και στο καλαμπόκι.

www.y-o.gr