Είδη Αλλεργιών & Αντιμετώπιση

Τι εννοούμε με τον όρο αλλεργία?

Με τον όρο αλλεργία εννοείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα.


Ως αλλεργιογόνα μπορούν να δράσουν ορισμένες τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, διάφορα φάρμακα όπως η πενικιλλίνη, ορισμένα καλλυντικά, η γύρη διαφόρων φυτών, φτερά και τρίχες διαφόρων ζώων, η σκόνη κ.α.


Τα αλλεργιογόνα φτάνουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, με επαφή στο δέρμα ή ακόμη με την τροφή. Όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με μια ξένη ουσία που δρα ως αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα βάζει σε λειτουργία τους αμυντικούς μηχανισμούς ώστε να εξουδετερώσει το αντιγόνο. 

Το ίδιο το σώμα παράγει ουσίες όπως η ισταμίνη που προκαλούν μια ταχεία φλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί σε συμπτώματα όπως φτέρνισμα, κνησμό κτλ.


Ποια είδη αλλεργίας υπάρχουν?

Η τροφική αλλεργία: Ένα κοινό και παράλληλα συχνό σύμπτωμα που δημιουργείται όταν καταναλώνουμε ορισμένα είδη τροφής πχ. Φυστίκια, οστρακοειδή, αυγά.

Η αναπνευστική αλλεργία: Ένα εξίσου συχνό σύμπτωμα που δημιουργείται όταν ερχόμαστε σε επαφή με χώρους όπου υπάρχει έντονη σκόνη, τρίχες διαφόρων ζώων και εκδηλώνουν την αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βροχικό άσθμα. Είναι συνήθως σύμπτωμα συγκεκριμένης εποχής του χρόνου, δηλαδή της άνοιξης.

Η αλλεργία από χρήση φαρμάκων: Συνήθως αλλεργία εκδηλώνουν τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά φάρμακα.

Η δερματική αλλεργία: Μπορεί να εμφανιστεί είτε εξ επαφής με ένα αντικείμενο πχ ρολόι, αλυσίδα λαιμού, ζώνη παντελονιού εκδηλώνοντας κνησμό και ερυθρότητα στο σημείο που ήρθε σε επαφή με το δέρμα, είτε ως σύμπτωμα από κάποια αλλεργία που έχει δράσει στον οργανισμό και η δερματική αλλεργία έχει επεκταθεί σε όλο το σώμα επηρεάζοντας ταυτόχρονα και άλλα ζωτικά όργανα (αναφυλαξία)

Παιδικές αλλεργίες: Πρόκειται για την ατοπική δερματίτιδα όπου είναι συχνό φαινόμενο στα βρέφη ή σε μεγαλύτερες παιδικές ηλικίες. Η συγκεκριμένη αλλεργία παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις με κνησμό και ερεθισμό του δέρματος, σε σχεδόν όλα τα σημεία του σώματος.

Αλλεργία στις μέλισσες: Το κεντρί της μέλισσας μπορεί να δημιουργήσει αλλεργία με ερεθισμό της περιοχής και σπανιότερα αναφυλακτικό σοκ.

Αλλεργία κατά την διάρκεια σωματικής άσκησης: Πρόκειται για ένα είδος αλλεργίας όπου παρατηρείται όταν το σώμα βρίσκεται σε αυξημένη ένταση πχ.κατά την διάρκεια αερόβιας άσκησης. Έχει παρατηρηθεί κνησμός σε όλο το σώμα και κυρίως ενεργοποιείται όταν ο χώρος είναι κρύος. Στο 5% των περιπτώσεων μπορεί να προκληθεί αναφυλακτικό σοκ.



Πως μπορώ να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά την αλλεργία?

Η αλλεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με πάρα πολλούς τρόπους, είτε αυτοί περιλαμβάνουν φαρμακευτική υποστήριξη, είτε με σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο από πολύ γνωστές φαρμακευτικές εταιρείες.

Εμβόλιο απευαισθετοποίησης – Πρόκειται για θεραπευτικά εμβόλια (ανοσοθεραπεία), τα οποία χρησιμοποιούνται με σκοπό τη μείωση της αντιδραστικότητας των αλλεργικών ασθενών στα αλλεργιογόνα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται δραματικά τα συμπτώματα και η εξέλιξη της αλλεργικής πάθησης.

Με ειδικά αλλεργιολογικά τεστ, όπου εξετάζεται ο βαθμός ευαισθησίας του σώματος.

Με την χρήση αντισταμινικών και κορτιζόνης (πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού)

Επίσκεψη σε έναν ειδικό αλλεργιολόγο-πνευμονολόγο όπου θα αποφανθεί το είδος της αλλεργίας που σας επηρεάζει και θα σας βοηθήσει με την κατάλληλη θεραπεία.

Εντοπισμός των τροφών που προκαλούν αλλεργία και απομάκρυνση τους από το διαιτολόγιο μας.

Χρήση ρινικών σπρέι όπου περιορίζουν τα αλλεργικά συμπτώματα, στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Χρήση βιταμίνης c όπου με την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Χρήση της κουρσετίνης όπου μειώνει την ισταμίνη και την φλεγμονή.

Χρήση αντιαλλεργικών σπρέι στα στρώματα, όπου απομακρύνουν τα ακάρεα

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο A-Pharmacy.gr Blog


Βιβλιογραφία
https://www.inmunotek.com/
https://nemertes.library.upatras.gr/
https://agris.fao.org/
https://www.annallergy.org/article/S1081-1206
https://archive.org/details/janewaysimmunobi00murp/page/555/mode/2up