Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε τι είναι το μαγνήσιο, πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το ανόργανο άλας για το ανθρώπινο σώμα. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις βασικές ιδιότητες και στα οφέλη για την υγεία που έχει το μανήσιο.

Μαγνήσιο. Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες. Λειτουργεί συνεργιστικά με το ασβέστιο και πρέπει να βρίσκονται μαζί σε ισορροπία. Συμβάλλει στην καλή υγεία της οδοντοστοιχίας μας ενώ παίζει και σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των οστών. Είναι απολύτως απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες στο έμβρυο, ακόμη και θάνατο! 

Η ομαλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος εξαρτάται εν πολλοίς από το μαγνήσιο, καθώς χαλαρώνει τους μύες και τους ιστούς. Συμβάλλει επιπλέον στη ρύθμιση του σακχάρου καθώς συμμετέχει στη διαδικασία έκκρισης και μεταφοράς της ινσουλίνης σε όλους τους επιμέρους ιστούς. 

Συμμετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες στο σώμα σας ενώ έχουν βρεθεί περισσότερες από 3.750 θέσεις δέσμευσης μαγνησίου σε ανθρώπινες πρωτεΐνες.

Η εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού επίσης εξαρτάται από το μαγνήσιο καθώς αυτό συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και δρα συνεργιστικά με τη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) και βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη).

Στο ανθρώπινο σώμα περίπου το 60% του μαγνησίου βρίσκεται στα οστά, το 26% στους μύες και 14% σε όλους τους μαλακούς ιστούς και στα εξωκυτταρικά υγρά (πλάσμα αίματος).

Δεν είναι λοιπον τυχαίο που το σώμα μας εμφανίζει πολλά και ποικίλα συμπτώματα όταν έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Πάμε να δούμε 9 από τα βασικά συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου που πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας πριν καταφύγετε σε άσκοπη κατανάλωση φαρμάκων που απλά καταστέλλουν τα συμπτώματα:

1. Διαρκείς πονοκέφαλοι και ημικρανίες.

Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που έχει σε τακτική βάση έντονες ημικρανίες και πονοκεφάλους. Θα μπορούσε να είναι ένα καμπανάκι του σώματός σας για να σας πει ότι έχετε έλλειψη μαγνησίου. Την επόμενη φορά που θα έχετε πονοκέφαλο ή ημικρανία, δοκιμάστε να φάτε μια χούφτα αμύγδαλα ή λιόσπορους αντί να πάρετε 2 παυσίπονα. Η ηρεμιστική ιδιότητα του μαγνησίου θα σας απαλλάξει από τους πονοκεφάλους έντασης καθώς και την ένταση γύρω από την περιοχή του αυχένα που είναι συχνά αιτία για τις ημικρανίες (1).

2. Ανεξήγητο άγχος.

Έχετε ανεξήγητο στρες και ανησυχία για μεγάλο χρονικό διάστημα; Ανησυχείτε ακόμη και για τα πιο ασήμαντα πράγματα στην καθημερινότητά σας; Η ανεπάρκεια μαγνησίου θα μπορούσε να είναι ο ένοχος πίσω από την αγχώδη διάθεσή σας. Το μαγνήσιο τυγχάνει να είναι ένα μετάλλευμα συνδεδεμένο με τη «χαλάρωση» και την ηρεμία. Η έλλειψη αυτού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματα. (2)

3. Συχνές καούρες και όξινη αίσθηση μετά το φαγητό.

Είσαστε θύμα συχνών κρίσεων καούρας ή παλινδρόμησης; Τα γεύματά σας συνοδεύονται από σπασμούς, ναυτία και κάψιμο; Αυτά είναι κλασσικά συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου. Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο βοηθά άμεσα στην ομαλή λειτουργία της  πέψης. Την επόμενη φορά που θα έχετε ενόχληση από καούρα ή παλινδρόμηση οξέων, δοκιμάστε να έχετε μια μπάρα σοκολάτας ή κάποια άλλη πλούσια πηγή μαγνησίου αντί να καταφύγετε σε αντιόξινα σκευάσματα. (3). Το Ginger ή αλλιώς πιπερόριζα έχει αποδεδειγμένα αντιόξινη και καταπραϋντική δράση ενάντια στις καούρες. Δοκιμάστε το φρέσκο μαζί με το φαγητό ή σε σκόνη. Εναλλακτική μπορείτε να βρείτε το συμπλήρωμα διατροφής X-TRA GINGER της Healthia. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη δράση του ΕΔΩ.

4. Πεπτικά προβλήματα.

Η χαλαρωτική επίδραση του μαγνησίου ισχύει και για τον πεπτικό σωλήνα. Είναι σημαντικό το σώμα σας να διατηρεί τα βέλτιστα επίπεδα μαγνησίου έτσι ώστε οι πεπτικές διεργασίες να διεξάγονται χωρίς πρόβλημα. Όταν το σώμα σας είναι χαμηλό σε μαγνήσιο, τα έντερα σας συστέλλονται περισσότερο, καθιστώντας πιο δύσκολο το σώμα σας να περάσει τις τροφές που χωνεύει και τα παράγωγα του μεταβολισμού. Η ανεξήγητη δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. (4)

5. Καρδιακή αρρυθμία.

Αυτό το ορυκτό θαύμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς σας, βοηθώντας τους καρδιακούς μύες να χαλαρώσουν. Όταν έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, η καρδιά σας ενδέχεται να αρχίσει να χτυπάει ακανόνιστα, οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή και ως «αρρυθμία». Ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός δεν είναι ποτέ ένα υγιές σύμπτωμα και πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν. Τις περισσότερες φορές, μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο είναι το μόνο που θα χρειαστείτε για να επαναφέρετε τον καρδιακό παλμό σας στο φυσιολογικό. (5) Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε μαγνήσιο σε συμπλήρωμα διατροφής.

6. Έντονη επιθυμία για σοκολάτα.

Έχετε έντονη επιθυμία για σοκολάτα καθημερινά; Δε σημαίνει απαραίτητα πως είστε γλυκατζής. Η έντονη επιθυμία για κάποια τρόφιμα είναι ένα μήνυμα του οργανισμού ότι χρειάζεται θρεπτικά συστατικά. Όταν πεινάμε το σώμα μας δε χρειάζεται μόνο ενέργεια από θερμίδες. Χρειάζεται και μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μεταβολικών δραστηριοτήτων. Πρέπει να ακούσετε και να αφουγκραστείτε το σώμα σας για να ερμηνεύσετε αυτό που θέλει ακριβώς. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει κάποιος όρεξη για σοκολάτα μια στο τόσο. Αν όμως αισθάνεστε συνεχώς την ανάγκη να τρώτε σοκολάτες το πιο πιθανόν είναι να οφείλεται στο ότι έχετε έλλειψη μαγνησίου. (6) Σημείωση: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου το 24% της καθημερινής σας ανάγκη.

7. Διαταραχές ύπνου.

Ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα ανεπάρκειας μαγνησίου είναι η αϋπνία. Πέφτετε κουρασμένοι στο κρεβάτι και πάρα ταύτα στριφογυρνάτε χωρίς να σας πιάνει ύπνος; Πιθανόν να έχει χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Ακόμη και μια μικρή ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, εμποδίζοντας τον εγκέφαλό σας να ξεκουραστεί. Με μια απλή εξέταση αιματολογική θα μπορούσατε να το ελέγξετε ώστε να σιγουρευτείτε. (7)

8. Υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό ορυκτό που το σώμα σας χρειάζεται για να παραμείνει σε ηρεμία και χαλάρωση. Το μαγνήσιο βοηθάει να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ένας από τους λόγους μπορεί να είναι ανεπάρκεια μαγνησίου. Επισκεφθείτε το γιατρό σας καθώς μια απλή εξέταση μπορεί να δείξε εάν ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι πιο εύκολος από αυτόν που νομίζατε. (8)

9. Συχνές μυϊκές κράμπες, σπασμοί και πιασίματα.

Χαμηλά επίπεδα μεταλλικών στοιχείων στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και σπασμούς στους μύες. Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για τη χαλάρωση των μυών. Όταν το σώμα σας στερείται μαγνησίου, πράγμα που μπορεί να συμβεί ακούσια, που μπορεί να προκληθούν οδυνηροί σπασμοί. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά πόνους, ανεξήγητα πιασίματα , σπασμούς ή κράμπες, ίσως είναι καλή ιδέα να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου μέσω των τροφών που καταναλώνετε ή σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου. (9) 

Άλλα συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου είναι τα εξής:

  • αδυναμία
  • κόπωση / εξάντληση
  • απώλεια όρεξης
  • αναγούλα / ναυτία
  • υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • υπερκινητικότητα
  • ταχυκαρδίες
  • επιληψία
  • κυνάγχη
  • οστεοπόρωση σε νεαρή ηλικία
  • προβλήματα κατά την εμμυνόπαυση

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα κανονικά σας επίπεδα μαγνησίου στο σώμα σας: 

  1. Ηλιόσποροι: Είναι φορτωμένοι με ωφέλιμα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Έχουν τεράστια ποσότητα βιταμίνης Ε ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε φυλλικό οξύ. 100 γραμμάρια ηλιόσποροι περιέχουν 390mg μαγνησίου.
  2. Ταχίνι: Είναι γευστικότατο. Είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες (20%), περιέχει βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αμινοξέα και υδατάνθρακες. Περιέχει ακόμη ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο ενώ είναι καλή πηγή σιδήρου. 100 γραμμάριο ταχίνι περιέχουν 380mg μαγνησίου.
  3. Σπόροι κολοκύθας: Οι κολοκυθόσποροι είναι ένα εξαιρετικό σνακ πλούσιο σε ψευδάργυρο και  μαγνήσιο. Η υψηλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών και ανόργανων συστατικών προσδίδουν στους ταπεινούς κολοκυθόσπορούς αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες.
  4. Αμύγδαλα: 100 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχουν 270mg μαγνησίου. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία. Η κατανάλωση αμυγδάλων μειώνει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και μειώνει τη χοληστερόλη. Το επίπεδο μαγνησίου και άλλων ορυκτών καθιστά το αμύγδαλο απαραίτητο για τη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης.
  5. Κουκουνάρι. 100 γραμμάρια κουκουνάρι περιέχουν 270mg μαγνησίου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Β1, φολικό οξύ και βιταμίνη Ε. Περιέχει χαλκό, σίδηρο, μαγγανιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα και αξίζει τον κόπο να το προσθέσετε στη διάτροφή σας.
  6. Όσπρια. Τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών για την καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχουν καλή ποιότητα φυτικής πρωτεΐνης, εξαιρετική ποιότητα υδατανθράκων ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με κύριο το μαγνήσιο. 100 γραμμάρια φασόλια ξερά περιέχουν 140mg μαγνησίου ενώ 100 γραμμάρια από μπιζέλια και ρεβίθια περιέχουν 130mg μαγνησίου. Μη ξεχνάμε ακόμη τις φακές! 100 γραμμάρια φακής περιέχουν 110mg μαγνησίου.
  7. Νιφάδες πίτουρου: Τα bran flakes ή αλλιώς οι νιφάδες από πίτουρο ρυζιού, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Παράλληλα είναι μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο στο πίτουρο ρυζιού είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νεφρών, την υγεία της καρδιάς και την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
  8. Σπανάκι: 100 γραμμάρια ωμό σπανάκι περιέχουν 54mg μαγνησίου. Το σπανάκι είναι πλούσιο επίσης σε ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Είναι επίσης φορτωμένο με βιταμίνη Κ, Α, C, φολικό αξύ, και πολλά άλλα.
  9. Φιστίκια Βραζιλίας: Τα Brazilian nuts είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, βιταμινών Β και μαγνησίου. Μια χούφτα φιστίκια Βραζιλίας τρεις φορές την εβδομάδα είναι ένα εξαιρετικό σνακ.
  10. Κάσιους: Τα κάσιους είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι σημαντικά για ασθένειες που οφείλονται σε βλάβες του οξειδωτικού στρες. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο ενώ είναι επίσης καλή πηγή χαλκού το οποίο αποτελεί βασικό μεταλλικό στοιχείο για την παραγωγή μελανίνης.
  11. Quinoa: Μια σούπερ τροφή χωρίς γλουτένη, μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, αλλά και μια πηγή όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Το quinoa περιέχει επίσης μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στη φυσική παραγωγή της σεροτονίνης, έναν κρίσιμο νευροδιαβιβαστή για την καλή διάθεση.
  12. Κακάο: Το κακάο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που μπορούν να αποτρέψουν πολλές μορφές καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Το κακάο είναι επίσης πλούσιο σε μέταλλα, ορυκτά και ιχνοστοιχεία , όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Όλες οι παραπάνω τροφές περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την καλή υγεία και τη μακροζωία και αξίζει να τα βάλετε στη διατροφή σας καθημερινά.

13. Bonus: Πιστεύετε ότι έχετε διατροφικές ελλείψεις; Εάν έχετε μια δύσκολη καθημερινότητα που δε σας επιτρέπει να τρώτε όλα αυτά που πρέπει ή όλα αυτά που θα θέλατε η Healthia σας προτείνει να γνωρίσετε το συμπλήρωμα διατροφής σε σκόνη SUPER GREENS PLUS που περιέχει 35 Superfoods, βότανα και άλλες λειτουργικές τροφές, οργανικά καλλιεργημένες που θα σας δώσουν πρεισσότερα από 100 θρεπτικά συστατικά στην καλύτερή τους μορφή. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Πηγές:

1.Weaver, Kenneth. “Magnesium and migraine.” Headache: The Journal of Head and Face Pain 30, no. 3 (1990): 168-168.

2.Grases, Gloria, J. A. Pérez-Castelló, P. Sanchis, A. Casero, J. Perelló, B. Isern, E. Rigo, and F. Grases. “Anxiety and stress among science students. Study of calcium and magnesium alterations.” Magnesium research 19, no. 2 (2006): 102-106.

3.Mandel, K. G., B. P. Daggy, D. A. Brodie, and H. I. Jacoby. “of heartburn and acid reux.” Aliment Pharmacol Ther 14 (2000): 669-690.

4.Bernard, Chris. “MAGNESIUM FOR CONSTIPATION.”

5.Hamid, Mohammad, Rehana Shafi Kamal, Shahid Ahmed Sami, Farouk Atiq, Azam Shafquat, Hamid Iqil Naqvi, and Fazal Hameed Khan. “Effect of single dose magnesium on arrhythmias in patients undergoing coronary artery bypass surgery.” JPMA. The Journal of the Pakistan Medical Association 58, no. 1 (2008): 22.

6.Bruinsma, Kristen, and Douglas L. Taren. “Chocolate: food or drug?.” Journal of the American Dietetic Association 99, no. 10 (1999): 1249-1256.

7.Hornyak, Magdolna, Ulrich Voderholzer, Fritz Hohagen, Mathias Berger, and Dieter Riemann. “Magnesium therapy for periodic leg movements-related insomnia and restless legs syndrome: an open pilot study.” Sleep 21, no. 5 (1998): 501-505.

8.Cappuccio, F. P., N. D. Markandu, G. W. Beynon, A. C. Shore, B. Sampson, and G. A. MacGregor. “Lack of effect of oral magnesium on high blood pressure: a double-blind study.” Br Med J (Clin Res Ed) 291, no. 6490 (1985): 235-238.

9.Bilbey, D. L., and Victor M. Prabhakaran. “Muscle cramps and magnesium deficiency: case reports.” Canadian Family Physician 42 (1996): 1348.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Πηγή: www.healthia.gr