Παρόλο που η αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση παραμένει υπό συζήτηση, η τροποποίηση του σώματος είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Μάλιστα, αυτή η τροποποίηση οδεύει προς μια ανησυχητική κατεύθυνση, καθώς συσσωρεύεται περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερους κινδύνους για την υγεία.

Εμμηνόπαυση και Αύξηση του Λίπους Γύρω από την Κοιλιά.

Αύξηση του λίπους γύρω από το στομάχι

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά μετά την εμμηνόπαυση σε σχέση με πριν.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν αποκτήσει βάρος. Πράγματι, μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση βάρους σχετίζεται με την ηλικία, τον χρόνο και τον τρόπο ζωής, αλλά όχι με τις ίδιες τις ορμόνες.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της ποσότητας λίπους στην κοιλιά συνδέεται με την ορμονική αλλαγή που συμβαίνει με την εμμηνόπαυση.

Με την πτώση των οιστρογόνων στο αίμα, ο τόπος όπου αποθηκεύεται κατά προτίμηση το λίπος αλλάζει: αντί για τους μηρούς ή τους γλουτούς, το βασικό σημείο αποθήκευσης γίνεται η κοιλιά.

Το πρόβλημα είναι ότι η παρουσία λίπους στο στομάχι – δηλαδή το σπλαχνικό λίπος – συνοδεύεται από κινδύνους για την υγεία. Οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη μέση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τι να κάνετε για να καταπολεμήσετε τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά;

Ο κίνδυνος είναι πολύ γνωστός και υπάρχει και για τους άνδρες φυσικά. Αλλά επειδή η αποθήκευση λίπους γύρω από τη μέση αυξάνεται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό οι γυναίκες να είναι ενήμερες και να προσπαθήσουν να το καταπολεμήσουν.

Η πρώτη στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί είναι να διατηρηθεί η κανονική σωματική δραστηριότητα, ακόμη κι αν, κατά την εμμηνόπαυση, είναι πιο δύσκολη από ό,τι ήταν πριν.

Είναι επίσης σημαντικό να βρείτε ή να ανακτήσετε μια σωστή διατροφική ισορροπία. Για μερικές γυναίκες, το πέρασμα του χρόνου και η εμμηνόπαυση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και το φαγητό είναι λίγο πολύ ένα άνετο καταφύγιο.

Τι γίνεται με τη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών;

Η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών δεν επηρεάζει την αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, φαίνεται να προστατεύει από την αύξηση της περιφέρειας της μέσης.

Πηγή: www.y-o.gr