Η λευκή και η καστανή ζάχαρη είναι οι δύο από τους πιο δημοφιλείς τύπους ζάχαρης που χρησιμοποιούμε. Ειδικά τις περιόδους των εορτών την χρησιμοποιούμε καθημερινά, από τον καφέ μας μέχρι τα γλυκά που φτιάχνουμε και όχι μόνο!

Οι απόψεις σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη και η πιο γευστική, μιας και πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν υποστηρικτές και των δύο ειδών, διίστανται. Ποιες είναι όμως οι βασικές τους διαφορές και ποιά είναι η καλύτερη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση;

 

Λίγα λόγια για τη γλυκιά ζάχαρη...

Οι πρώτες ύλες που παράγουν τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, είναι είτε οι μίσχοι – κοτσάνια του ζαχαροκάλαμου ή τα ζαχαρότευτλα (ρίζα). Αρχικά συλλέγονται τα κοτσάνια του ζαχαροκάλαμου και κόβονται σε μικρά κομμάτια και έπειτα τρίβονται, προκειμένου να απελευθερωθεί ο χυμός του ζαχαροκάλαμου. Στη συνέχεια, αφαιρούν τη λάσπη και τα κομμάτια του μίσχου από τον χυμό, χρησιμοποιώντας τόσο μηχανικές όσο και χημικές διεργασίες. Αμέσως μετά τα βράζουν, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και ο “χυμός” που έχει μείνει και θερμαίνονται και πάλι ώστε να αρχίσει να κρυσταλλώνει η ζάχαρη. Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι η ακατέργαστη ζάχαρη, την οποία όμως δεν πρέπει να τη συγχέουμε με την καστανή ζάχαρη.

Να σημειωθεί ότι την καστανή ζάχαρη επίσης δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τη μαύρη ζάχαρη.

 

Λευκή ή καστανή ζάχαρη;

Όταν είναι στην συγκεκριμένη μορφή, η ζάχαρη μεταφέρεται στο διυλιστήριο για επιπλέον επεξεργασία, με σκοπό να δημιουργηθεί η λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιούμε όλοι. Μετά από την επεξεργασία της, το υγρό βράζεται για ακόμη μια τελευταία φορά, προκειμένου να πάρει την λευκή κρυσταλλική μορφή που συνθέτουν τη λευκή ζάχαρη ή αλλιώς την εξευγενισμένη ζάχαρη.

Εδώ ακριβώς κρύβεται και η διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους, μιας και η καστανή ζάχαρη γίνεται με τη λήψη της λευκής – εξευγενισμένης ζάχαρης, την οποία στη συνέχεια την αναμειγνύουν με μια μικρή ποσότητα μελάσας. Η μελάσα θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι και τόσο καλή για τον οργανισμό, μιας και δεν περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι η καφέ ζάχαρη είναι επιβαρυμένη με διπλή επεξεργασία σε σχέση με την λευκή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί για το ό,τι η καφέ ζάχαρη είναι υγιεινότερη της λευκής.

Σε τελική ανάλυση, καλό θα είναι να περιορίσουμε συνολικά την κατανάλωση της ζάχαρης ή ακόμα καλύτερα να την περιοριστούμε στις απολύτως απαραίτητες χρήσεις της.