Η καούρα και η δυσπεψία έπειτα από ένα βαρύ και πλούσιο γεύμα σε συνδυασμό με το κάπνισμα οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχόμενου του στομάχου προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Οι συχνές καούρες αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλιδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί συχνά 4 στους 10 Έλληνες.

Ιδιαίτερα τις γιορτινές ημέρες, τα συχνά τραπέζια «συνωμοτούν» στο να φάμε λίγο παραπάνω.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα βαριά και πικάντικα γεύματα, το αλκοόλ και συνήθειες όπως το κάπνισμα μπορεί να πυροδοτήσουν τις καούρες.

Οι συχνές καούρες αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλιδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί συχνά 4 στους 10 Έλληνες.

> Πώς να αντιμετωπίσετε την καούρα μετά το γιορτινό τραπέζι;

- Πίνετε άφθονο νερό

- Μην «φορτώνετε» το στομάχι σας κυρίως τις βραδινές ώρες

- Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό

- Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό

- Μασάτε αργά

- Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες,

Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν, απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

- Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό.

Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.

Η πρώτη σας επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν, θα πρέπει να είναι η χρήση αλγινικών σκευασμάτων που καταστέλλουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τα αλγινικά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν.

Τα σκευάσματα αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα.

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν, απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Πηγή: y-o.gr