Εάν είστε λάτρεις των γλυκών, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βγάλετε την λαχτάρα για ζάχαρη από το μυαλό σας! Όλοι μας αξίζουμε να κερνάμε τον εαυτό μας κάθε τόσο με μια γλυκιά απόλαυση! Ωστόσο, υπάρχει ένα γλυκό που μπορείτε να αισθανθείτε καλά για να απολαύσετε: μαύρη σοκολάτα.

Γιατί είναι η μαύρη σοκολάτα καλή για σας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ερευνητές και οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν καλό για εσάς το κακάο και τη μαύρη σοκολάτα, ειδικά σε σύγκριση με άλλους τύπους σοκολάτας. Το κακάο περιέχει υψηλά επίπεδα φυσικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβανόλες, τα οποία προέρχονται από φυτικά θρεπτικά συστατικά. Οι συγκεκριμένες φλαβανόλες που βρίσκονται στα κακάο είναι ένα ξεχωριστό μείγμα φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό.

dark chocolate chunks

> 1. Γεμάτη αντιοξειδωτικά
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει οργανικές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Οι ερευνητές μπορούν να δοκιμάσουν την αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων, θέτοντας ουσιαστικά κακά μόρια σε δείγμα τροφής για να δουν πόσο καλά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να «αφοπλίσουν» αυτά τα μόρια. Οι ανεπεξέργαστοι κόκκοι κακάου (που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα) είναι μεταξύ των δοκιμασμένων τροφίμων με υψηλότερη βαθμολογία. Σε ορισμένες δοκιμές, η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάποια φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των βακκίνων και των σούπερ μούρων acai!

Συνοπτικά
Η μαύρη σοκολάτα και οι μη επεξεργασμένοι κόκκοι κακάου έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, υψηλότερες από τον αντιοξειδωτικό αριθμό των περισσότερων τροφίμων.

> 2. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Αν δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, δοκιμάστε λίγη μαύρη σοκολάτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη λεκτική ευελιξία. Αυτή η "εγκεφαλική ώθηση" διαρκεί περίπου δύο έως τρεις ώρες σύμφωνα με την έρευνα, οπότε είναι μια τέλεια ώθηση πριν από ένα τεστ ή μια μεγάλη παρουσίαση.

Συνοπτικά:
Η σκοτεινή σοκολάτα συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην συγκέντρωση και στη μνήμη.

> 3. Βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση
Οι φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα προσφέρουν ποικίλα οφέλη στο σώμα! Ένα από τα καλύτερα οφέλη είναι ότι διεγείρουν την επένδυση των αρτηριών για την παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Το οξείδιο του αζώτου λέει στις αρτηρίες σας να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Συνοπτικά:
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ενώσεις που μειώνουν την αντίσταση στη ροή του αίματος και ως εκ τούτου μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

dark chocolate pieces

> 4. Ανυψώνει την καλή χοληστερόλη ενώ μειώνει την κακή
Αν και δεν είναι ένα άμεσο όφελος, μελέτες έχουν δείξει ότι μικρές, μετριες ποσότητες μαύρης σοκολάτας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστής και ως "κακής" χοληστερόλης, αυξάνοντας παράλληλα την υψηλή πυκνότητα λιποπρωτεΐνης (HDL) θεωρείται ως "καλή" χοληστερόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο μια επταήμερη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να επιδείξει ελαφρά μείωση της LDL χοληστερόλης, με τα ισχυρότερα αποτελέσματα να εμφανίζονται μετά από 21 ή περισσότερες ημέρες κατανάλωσης.

Συνοπτικά:
Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κακών επιπέδων χοληστερόλης, ενώ η καλή χοληστερόλη αυξάνεται.

> 5. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Επειδή η μαύρη σοκολάτα περιέχει ενώσεις που προστατεύουν από την οξείδωση της LDL, αυτό σημαίνει ότι ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό βασίζεται σε μια μελέτη κατανάλωσης πολύ μικρών τεμαχίων μαύρης σοκολάτας την ημέρα (περίπου 0,25 ουγκιές). Μια τυπική μπάρα καραμελών είναι περίπου 43 γραμμάρια.

Συνοπτικά:
Παρόμοια με τα επίπεδα χοληστερόλης, η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου με την πάροδο του χρόνου.

> 6. Ενισχύει την όρασή σας
Ενώ υπάρχουν ακόμη περαιτέρω έρευνες και δοκιμές που πρέπει να γίνουν σε αυτό, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος είχαν υψηλότερη αντίθεση στην οπτική ευαισθησία και οπτική διαύγεια. Αυτή η βελτιωμένη οπτική απόδοση πιθανόν οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος στους αμφιβληστροειδείς και στον εγκέφαλο.

Συνοπτικά:
Τα αρχικά στάδια της έρευνας δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα αντί για σοκολάτα γάλακτος έχουν βελτιώσει την όρασή τους.

dark chocolate pieces with cocoa powder

> 7. Προστατεύει το δέρμα σας
Ένα άλλο πλεονέκτημα που παρέχουν οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να αντανακλά το υπεριώδες φως, καθιστώντας σας λιγότερο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα. Επιπλέον, αυτές οι φυσικές ενώσεις βελτιώνουν επίσης τη ροή του αίματος στο δέρμα και αυξάνουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι καταναλωτές μαύρης σοκολάτας εμφανίζουν ομαλότερη επιδερμίδα!

Συνοπτικά:
Οι φυσικές ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στο να αντικατοπτρίσουν το φως του ήλιου για να μειωθεί η πιθανότητα εγκαυμάτων.

> 8. Χαμηλώνει το δείκτη μάζας σώματος
Για εσάς που γυμνάζεστε: μία μελέτη έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας συνδέεται με τον χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έδειξαν χαμηλότερο ΔΜΣ κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα κατά μέσο όρο δύο φορές την εβδομάδα και ασκούσαν επίσης 3,6 φορές την εβδομάδα.

Συνοπτικά:
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε μαύρη σοκολάτα και ασκούν τακτικά έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

> 9. Ενισχύει τη διάθεσή σας
Ξέρετε αυτά τα τρόφιμα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευτυχισμένοι; Λοιπόν, μπορείτε να προσθέσετε τη μαύρη σοκολάτα σε αυτή τη λίστα! Η μαύρη σοκολάτα χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, μια χημική ουσία που παράγει το σώμα μας για να σταθεροποιήσει τις διαθέσεις.

Συνοπτικά:
Η μαύρη σοκολάτα παράγει τη φυσική χημική σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση μιας καλής διάθεσης.

dark chocolate pieces and cocoa beans

> 10. Ενισχύει την υγεία του στόματος

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο αντιφατικό, αλλά η μαύρη σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, ένα συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών. Αντιμετωπίζει επίσης τα βακτηρίδια που βλάπτουν τη γενική υγεία του στόματος. Φυσικά, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δεν είναι υποκατάστατο της στοματικής φροντίδας, οπότε θυμηθείτε να βουρτσίζετε και να βάζετε νήμα αφού απολαύσετε τη σοκολάτα σας!

Συνοπτικά:

Μια ένωση που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών και να βοηθήσει στη συνολική στοματική υγεία σας.

> 11. Βοηθά στον έλεγχο του βήχα σας

Μαζί με τη βοήθεια κατά της αποσύνθεσης του δοντιού, η teobromine μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της δραστηριότητας στο τμήμα του εγκεφάλου σας που προκαλεί βήχες. Σε μια μικρή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν πιο αποτελεσματική στη διακοπή της βήχας από την κωδεΐνη, η οποία θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για το βήχα.

Συνοπτικά:

Η ίδια ένωση που βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα.

> 12. Συνολικά, είναι πολύ θρεπτική

Με όλα τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία, αυτό φαίνεται το πιο προφανές: είναι γενικά αρκετά θρεπτική! Παρέχει βασικά μέταλλα, όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο και μαγγάνιο, τα οποία συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγιών κυττάρων του αίματος, βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και διατηρώντας υγιή οστά. Άλλα οφέλη από τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν ίνες, κάλιο και καλά λιπαρά οξέα.

Συνοπτικά:

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μια ποικιλία μεταλλικών στοιχείων που ωφελούν τη γενική υγεία και την ευεξία σας.

Ενώ η μαύρη σοκολάτα θεωρείται καλή για σας, είναι σημαντικό να αγοράζετε πάντα ποιοτικά προϊόντα για να αποκομίσετε πραγματικά τα οφέλη. Αναζητήστε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή υψηλότερη, καθώς το υψηλότερο ποσοστό κακάου θα σημαίνει υψηλότερο ποσοστό φλαβονολών. Ένα άλλο βασικό κλειδί είναι να απολαύσετε τη μαύρη σοκολάτα σας με μέτρο - οι περισσότεροι διατροφολόγοι θα συστήσουν μια ουγγιά ή λιγότερες ημερησίως. Με αυτό το πνεύμα, προχωρήστε και απολαύστε ένα κομμάτι νόστιμης μαύρης σοκολάτας - εσείς και η υγεία σας το αξίζετε!