Οι αδυνατιστικές κρέμες επιτρέπουν τη μείωση της περιμέτρου μεγέθους της μέσης των γλουτών και της κοιλιάς και μπορούν να βελτιώσουν την υφή του δέρματος, από την αντιαισθητική όψη «φλούδας πορτοκαλιού» λόγω κυτταρίτιδας χωρίς να προκαλούν μείωση του σωματικού βάρους.

Τα λιποκύτταρα είναι κύτταρα εξειδικευμένα στην αποθήκευση ενέργειας υπό μορφή τριγλυκεριδίων, που μπορούν να 20πλασιάσουν με αυτόν τον τρόπο τον όγκο τους.

Η λιπογέννεση είναι η σύνθεση τριγλυκεριδίων από λιπαρά οξέα, έως ότου είναι επαρκής η ποσότητα για τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού.

Η λιπογέννεση είναι η σύνθεση τριγλυκεριδίων από λιπαρά οξέα, έως ότου είναι επαρκής η ποσότητα για τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού.

Τα λιπαρά αυτά οξέα προέρχονται από τα σάκχαρα και τα λίπη που προσλαμβάνονται με την τροφή.

Η λιποπρωτεϊνική λιπάση, ένζυμο που εκκρίνουν τα λιποκύτταρα, ευνοεί τη μετατροπή των λιπίδιων σε λιπαρά οξέα.

Από την άλλη πλευρά, η λιπόλυση είναι η υδρόλυση των τριγλυκεριδίων, ώστε να απελευθερωθούν τα λιπαρά οξέα και να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του οργανισμού.

Μια αυξημένη τιμή συγκέντρωσης του κυκλικού ΑΜΡ στα λιποκύτταρα ευνοεί τη λιπόλυση με διαδοχικές βιολογικές αντιδράσεις.

Ουσίες μείωσης πόντων

Η καφεΐνη είναι η κλασσική ουσία αναφοράς, που χρησιμοποιείται ευρέως σε τοπικά αδυνατιστικά προϊόντα. Δρα ευνοώντας τη λιπόλυση.

Η καφεΐνη περιέχεται σε διάφορα φυτά, τον καφέ, το τσάι, το τσάι της Βραζιλίας, το κακάο, το γκουαρανά.

Για να έχει αποτέλεσμα η χρήση των τοπικών προϊόντων που την περιέχουν, η περιεκτικότητά τους σε αυτήν πρέπει να είναι 3-5%.

Καθότι αυξάνει η τριχοειδική διαπερατότητα λόγω και άλλων συστατικών που συμπεριλαμβάνονται στα σκευάσματα αυτά, η καφεΐνη μπορεί να ανιχνευτεί σε μη αμελητέες ποσότητες στο αίμα, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση των προϊόντων αυτών κατά την εγκυμοσύνη και πιθανότατα κατά τον θηλασμό.

Ανάλογη δράση στη διαδικασία λιπόλυσης έχουν:

Η θεοβρωμίνη, η φορσκολίνη, τα φύκη, η καρνιτίνη, το εκχύλισμα του λωτού.

Όλα τα προϊόντα που επηρεάζουν τον φλεβικό τόνο και βελτιώνουν την τοπική αιμάτωση, βοηθούν στην αποσυμφόρηση των ιστών.

Αποσυμφορητικές Ουσίες

Όλα τα προϊόντα που επηρεάζουν τον φλεβικό τόνο και βελτιώνουν την τοπική αιμάτωση, βοηθούν στην αποσυμφόρηση των ιστών.

Φυτά που περιέχουν εσκίνη και εσκιλοσίδη, προκαλούν αγγειοσύσπαση, αύξηση της αγγειακής αντίστασης και μείωση της διαπερατότητας των αγγείων.

Η ρουσκογενίνη ευνοεί επίσης την αποσυμφόρηση, λόγω των αγγειοσυσπαστικών της ιδιοτήτων και της ικανότητάς της να μειώνει την τριχοειδική διαπερατότητα.

Η ρουτίνη, που περιέχεται σε πολλά λαχανικά και φρούτα, όπως το κόκκινο σταφύλι, το Gingko biloba κ.ά., μειώνει και αυτή την τριχοειδική διαπερατότητα.

Ο κισσός έχει αντι-οιδηματικές ιδιότητες και δρα κατά της κατακράτησης υγρών.

Συσφυκτικές - Λειαντικές ουσίες

Η ΤΗΡΕ (τετρα-υδροξυ-προπυλο-αιθυλενο-διαμίνη) ενεργοποιεί τη συνοχή των κερατινοκυττάρων, ώστε να λειάνει η όψη του δέρματος αλλά και να το συσφίξει.

Η καμαρίνη είναι μια ανθοκυανίνη, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βελτιώνει την τονικότητα και το σφρίγος του δέρματος.

Η ρετινόλη διεγείρει τοπικά την σύνθεση ινών κολλαγόνου και έτσι μειώνει τα νεκρά κύτταρα, ευνοώντας την κυτταρική δραστηριότητα.

Το σαλικυλικό οξύ μειώνει τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα, λειαίνοντας έτσι το δέρμα και ευνοώντας τη διάχυση αδυνατιστικών ενεργών συστατικών.

Ενεργοποιητές της μικροκυκλοφορίας

Η μενθόλη, υπό μορφή αιθέριου ελαίου, χρησιμοποιείται για να ενεργοποιήσει τη μικροκυκλοφορία του αίματος και αφήνει ένα αίσθημα δροσιάς.

Παράγωγο της βιταμίνης ΡΡ, ο νικοτινικός αιθυλεστέρας περιέχει ουσίες, οι οποίες προκαλούν ερύθημα και τοπική αγγειοδιαστολή, κάτι που βοηθά στην απορρόφηση αδυνατιστικών ενεργών συστατικών.

Μετά την εφαρμογή, μπορεί να αφήσει μια αίσθηση νυγμών και ένα ερύθημα που όμως εξαφανίζονται το πολύ μετά από μια ώρα.

Το δέρμα χαλαρώνει, αποκτά έντονη όψη φλοιού πορτοκαλιού και η λιπόλυση επιβραδύνεται.

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ για την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος

Ειδικά για δράση τη νύκτα

Φυσικά, υπάρχουν και ακόμη πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως αυτά που προορίζονται για εφαρμογή κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθότι τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που ευνοούν τη λιπόλυση είναι αυξημένα την νύχτα και εκμεταλλεύονται αυτό το δεδομένο για να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα.

Ειδικά για την εμμηνόπαυση

Κατά την εμμηνόπαυση, έχουμε αύξηση του λιπώδους ιστού, ιδιαίτερα στους μηρούς τους γλουτούς και τη μέση.

Το δέρμα χαλαρώνει, αποκτά έντονη όψη φλοιού πορτοκαλιού και η λιπόλυση επιβραδύνεται.

Υπάρχουν λοιπόν ειδικά προϊόντα που απευθύνονται σε αυτές τις γυναίκες και περιέχουν εκτός από καφεΐνη, καστανά φύκη, και ενεργοποιούν την λιπόλυση.

Ειδικά για τους άνδρες

Ένας σχετικά νέος στόχος των εταιριών είναι το ανδρικό κοινό, το οποίο έχει εντοπισμένο λιπώδη ιστό, που βρίσκεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και που δεν εμφανίζει κυτταρίτιδα.

Τα προϊόντα που απευθύνονται σε αυτό το κοινό περιέχουν καφεΐνη, καστανά φύκη και τσάι της Παραγουάης.

Τα ρούχα αδυνατίσματος

Εναλλακτικά, υπάρχουν και τα ρούχα αδυνατίσματος που φτιάχνονται από ειδικά υφάσματα, ώστε να προσφέρουν συφικτική, λειαντική και αντικυτταριτιδική δράση, πέρα από τη μείωση πόντων, εγχέοντας παράλληλα στο δέρμα ενεργά συστατικά, όπως η καφεΐνη, όσο το άτομο που τα φοράει ασχολείται με τις καθημερινές του ασχολίες.

Τα περισσότερα από αυτά τα ρούχα είναι κατασκευασμένα, ώστε να αντέχουν έως τις 30 πλύσεις.

Οι Συμβουλές «κλειδιά» για τη χρήση των τοπικών αδυνατιστικών

Τα βασικά, αλλά κλασσικά, βήματα που πρέπει να ακολουθούνται είναι τα εξής:

- Να εφαρμόζεται το προϊόν από κάτω προς τα πάνω, για καλύτερη αποσυμφόρηση,

- Να γίνεται έντονο τοπικό μασάζ, με κυκλικές κινήσεις,

- Να πιέζουμε το δέρμα με τα δάχτυλα, σαν να «ζυμώνουμε», με δύναμη, ώστε να κινητοποιηθεί ο λιπώδης ιστός από κάτω,

- Το μασάζ πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά, ενώ πολλές εταιρίες μαζί με τα προϊόντα τους διαθέτουν και συσκευές μασάζ,

- Τα προϊόντα πρέπει να εφαρμόζονται 1-2 φορές την ημέρα, ώστε να έχουμε εμφανές αποτέλεσμα σε 2-4 εβδομάδες,

- Όλο αυτό το σχήμα, καλό θα ήταν να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στον χρόνο, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και

- Την όλη διαδικασία θα διευκόλυνε μια απολέπιση 1-2 φορές την εβδομάδα, ώστε να διεισδύουν ευκολότερα και πιο βαθιά τα ενεργά συστατικά

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm


Πηγή: y-o.gr