Τι είναι και πως θεραπεύεται η Κυτταρίτιδα;

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στο 85-90% των γυναικών λίγο μετά την εφηβεία.
Πρόκειται για σωματικό λίπος, που αλλοιώνει τοπικά το δέρμα, δίνοντας σε ορισμένα σημεία την όψη “φλούδας πορτοκαλιού”. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι η κυτταρίτιδα είναι η παθολογική κατάσταση των δερματικών και υποδόριων ιστών, που χαρακτηρίζεται από την κακή λειτουργία της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μια ανομοιογένεια στην κατανομή του λίπους στην πάσχουσα περιοχή.

Τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι:

  • Οι γλουτοί
  • Οι μηροί
  • Τα γόνατα
  • Οι γάμπες
  • Η κοιλιά
  • Τα μπράτσα

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας στο σώμα;

Πραγματικά υπάρχουν πολλοί λόγοι και αιτίες στην εκδήλωση κυτταρίτιδας στο σώμα.
Οι σημαντικότεροι είναι:

Ηλικία: Παίζει καθοριστικό ρόλο ιδίως σε άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία.
Εγκυμοσύνη: Υπάρχει αύξηση οιστρογόνων και ορμονών με αποτέλεσμα το σώμα να κάνει μεγαλύτερη κατακράτηση λίπους.
Στρες: Σε χρόνιο στρες η αδρεναλίνη προκαλεί εναπόθεση λίπους
Κακές διατροφικές συνήθειες: Ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και γενικώς κατεργασμένα φαγητά
Έλλειψη άσκησης: Επιβαρύνει την αιματική και λεμφική λειτουργία με αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους
Κάπνισμα: Ευνοεί την εμφάνιση ελευθέρων ριζών και και εμποδίζει την σωστή θρέψη των ιστών του σώματος.
Κληρονομικότητα: Δεν έχει αποδειχθεί η στενή σχέση με την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Έχουν γίνει όμως μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια σχέση με τις ορμονικές διαταραχές του γονέα, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν και στον απόγονο. Αυτές οι ορμονικές διαταραχές με την σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

kuttaritida-stadia

Ποια είναι τα τρία στάδια της κυτταρίτιδας;

1o στάδιο: Βρίσκεται σε πρώιμο σημείο. Δύσκολα την αντιλαμβάνεσαι με γυμνό μάτι. Συνήθως υπάρχουν αμυδρές αυλακώσεις και σε αυτό το στάδιο η θεραπεία της κυτταρίτιδας είναι θετική.

2ο στάδιο: Σε αυτό το στάδιο η κυτταρίτιδα πλέον είναι πολύ εμφανής. Οι αυλακώσεις είναι πλέον ορατές και ίσως υπάρχει πόνος κατά το άγγιγμα.

3ο στάδιο: Υπάρχουν αυλακώσεις και ρυτίδες πλέον σε μεγάλα σημεία της πάσχουσας περιοχής.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί;

Σημαντικό ρόλο παίζει το στάδιο που βρίσκεται η κυτταρίτιδα. Συνήθως δεν υπάρχει πλήρης εξάλειψη, όμως υπάρχουν διάφοροι φυσικοί ή τεχνητοί μέθοδοι όπου μπορούν να βοηθήσουν ή ακόμη και να αποκαταστήσουν πλήρως την πάσχουσα περιοχή.

Για τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός θεαπειών και αυτές είναι οι εξής:

Σωστές διατροφικές συνήθειες:

Η σωστή διατροφή παίζει ίσως και τον σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Θα πρέπει να καταναλώνουμε λαχανικά, άπαχο κρέας και γενικά να ακολουθούμε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, με λιγότερα έως καθόλου επεξεργασμένα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.

Επίσης η κατανάλωση 8 έως 10 ποτήρια νερού ημερησίως είναι απαραίτητα για την καλή ενυδάτωση του σώματος, την μείωση της κατακράτησης υγρών και την αποβολή τοξίνων από τον οργανισμό. Η αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης, αναψυκτικών και η διακοπή του καπνίσματος είναι επιβεβλημένη.

Σωματική δραστηριότητα:

Ένα αερόβιο πρόγραμμα 4-5 φορές την εβδομάδα τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα, τον μεταβολισμό, ενδυναμώνονται οι μύες και το σώμα αρχίζει να καίει λίπος σε ποιο ταχύς ρυθμούς.

Σωματοποιημένο άγχος:

Το σώμα καταπονείται σε μεγάλο βαθμό κατά την έκθεση σε χρόνιο και οξύ άγχος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει διάφορα συμπτώματα.

kuttaritida-therapeia

Καλλυντικές θεραπείες:

Τα τελευταία χρόνια αρκετές Φαρμακευτικές εταιρίες έχουν προσθέσει πολλά προϊόντα στους καταλόγους τους που υπόσχονται, με πραγματικά δεδομένα και κλινικές μελέτες την μερική ή ολική θεραπεία της κυτταρίτιδας.

Μπορείτε να βρείτε συσκευές μασάζ, έλαια, κρέμες τοπικής εφαρμογής, body scrabs, φυτικά σαπούνια και γενικώς πολλά προϊόντα με σύμπλεγμα διαφόρων φυσικών συστατικών, όπως είναι πχ.τα φύκια.

Στην ουσία αυτό που προσπαθούν να σας προσφέρουν οι εταιρείες μέσω των σκευασμάτων τους είναι η τόνωση της μικροκυκλοφορία του αίματος στην πάσχουσα περιοχή, την αποβολή τοξινών από το σώμα, την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου, την αποβολή υγρών από την κατακράτηση, την ενυδάτωση της επιδερμίδας και πολλά άλλα.

Αποτέλεσμα θα προσφέρουν, είναι το μόνο σίγουρο. Όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι για τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα θα πρέπει να κάνετε συνδυαστική θεραπεία Κυτταρίτιδας τόσο με τα καλλυντικά όσο και με τις προαναφερθείσας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Με επεμβατική θεραπεία:

Η κοσμητική ιατρική τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα όσον αφορά την θεραπεία της κυτταρίτιδας. Υπάρχει πληθώρα μηχανημάτων για μη επεμβατική χρήση όπως είναι η οξυγονοθεραπεία, η μεσοθεραπεία, η κρυολιπόλυση, το λέϊζερ.

Όταν όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο και μιλάμε για πολλαπλές πάσχουσες περιοχές του σώματος τότε η χρήση χειρουργείου είναι δεδομένη.

Λεμφικό μασάζ:

Πρόκειται για ένα είδος θεραπείας με καλά αποτελέσματα ενάντια στην κυτταρίτιδα και είναι διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ως εναλλακτική προσέγγιση. Η λεμφική μάλαξη επιτρέπει την αποβολή τοξινών από το σώμα.

Η κυτταρίτιδα θεραπεύεται, όμως θα πρέπει να αλλάξετε το τρόπο ζωής σας, σκέψης και εντάσσοντας στην καθημερινότητα σας δραστηριότητες που εν τέλει θα κάνουν καλό όχι μόνο στην υγεία του δέρματος σας, αλλά και στην υγεία ολόκληρου του σώματος σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο A-Pharmacy.gr Blog


Βιβλιογραφία:
Βλαχοπούλου Β. «ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ»
www.tandfonline.com
onlinelibrary.wiley.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
https://www.jstage.jst.go.jp/