"Καθοριστική για την “αποφόρτιση” του σώματος μας απο τα περιττά μεταβολικά παραπροϊόντα, τις τοξίνες, ως βοηθός της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης του οργανισμού μας, αποδεικνύεται η διατροφική αποτοξίνωση.

Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο - διαιτολόγο κ. Κατερίνα Κοκάλα Κισκίνη, μέσω της αποτοξίνωσης, ενισχύονται όλες οι μεταβολικές λειτουργίες, ενώ επιδρά καταλυτικά και στον μεταβολισμό του λίπους. Το σώμα μας αποτελείται κατά περίπου 70% από νερό. 'Oλες οι τροφές που καταναλώνονται, εκφράζονται χημικά από το ph: έτσι όξινες είναι οι τροφές που αυξάνουν την οξύτητα και αλκαλικές αυτές που τη μειώνουν.

Η αυξημένη συγκέντρωση τοξινών στο σώμα επιφέρει και αυξημένη οξύτητα.

Αυξημένη οξύτητα = χαμηλό ph

Οι συνέπειες από υψηλά επίπεδα οξύτητας εσωτερικά στον οργανισμό δεν είναι λίγες. Μεταξύ αυτών, οι πιο σημαντικές είναι οι εξής: μεταβολικές δυσλειτουργίες, πρόωρη γήρανση, προβλήματα υγείας, αύξηση σωματικού λίπους. Τον ρόλο της αποβολής των τοξινών παίζουν το ήπαρ, οι πνεύμονες, το έντερο και το δέρμα. Η μεταφορά των προς αποβολή τοξινών, γίνεται μέσω του αίματος.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ OΞΥΤΗΤΑ (ph)
Η οξύτητα που προσδίδουν τα τρόφιμα στο σώμα δεν προσδιορίζεται από την γεύση. Για παράδειγμα, η ζάχαρη αφήνει όξινα κατάλοιπα.
 
Οι παρακάτω παράγοντες είναι αυτοί που θα σας βοηθήσουν ν΄αναγνωρίσετε τα τρόφιμα ως όξινα ή αλκαλικά:
 
• Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων, έχουν όξινο Ph
• Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο αλκαλικά απο τα συμβατικά.
• Τροφές με λιγότερη επεξεργασία είναι πιο αλκαλικές.
• Τα ώριμα φρούτα είναι περισσότερο αλκαλικά απο τα άγουρα.
• Το τηγάνισμα και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την οξύτητα.
• Το μούσκεμα των ξηρών καρπών και των φρούτων αυξάνει την οξύτητα.
 
ΟΞΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Αλλαντικά, κόκκινο κρέας, καπνιστά, αναψυκτικά, ζάχαρη, γλυκαντικά, εντόσθια, παστά, καραμέλες, ξίδι, αλκοόλ, παγωτά, έτοιμες σάλτσες, σοκολάτα, τυριά, ψωμί, αρτοσκευάσματα κυρίως αυτά απο άσπρο αλεύρι.
 
ΑΛΚΑΛΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ακτινίδια, αντίδια, λεμόνι, μαϊντανός, σπαράγγια, σταφίδες, σταφύλια, ξερά σύκα, χυμοί λαχανικών, χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη ,αρακάς, βερίκοκα, πατάτες, καλαμπόκι, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, μανταρίνια, μαρούλι, μήλα, μπανάνες, μπρόκολο, πάντζάρια, πιπεριές, πορτοκάλια, σπανάκι, φασολάκια, φράουλες.
 
 
Τι πρέπει όμως να προσέχετε;
 
• Χρησιμοποιήστε με μέτρο ή περιορισμένα τις όξινες τροφές.
• Αποφεύγετε το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (τηγάνισμα, γκριλ), όσο μπορείτε.
• Χρησιμοποιήστε λεμόνι, σκόρδο, βότανα (κυρίως φρέσκα).
• Φροντίστε να πάρετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας μέχρι τις 19:00-20:00.
• Καταναλώστε αρκετό νερό, >7 ποτ.νέρο /μέρα όπως επίσης και αφεψήματα της ελληνικής φύσης.
• Η αποτοξίνωση θα πρέπει να διαρκεί απο 3-7 μέρες με την επίβλεψη ειδικού και εφόσον το επιτρέπουν η ηλικία και η φυσική κατάσταση του καθενός.
 
 
*ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ
 
Πρωϊνό:
• 1 γιαούρτι /ξινόγαλο χαμηλών λιπαρών
• φρούτα
• μέλι
• ξηρούς καρπούς
 
Ενδιάμεσα:
• χυμό λαχανικών ή φρούτων
 
Γεύμα:
• Σαλάτα ανάμικτη εποχής βραστή ή ωμή
• Βιολογική σόγια
• Καρύδια
• Λιναρόσπορο
• Κινόα ή κεχρί
 
Απογευματινό:
1 ποτ.φυσ. χυμό φρούτων ή λαχανικών ή και τα δύο μαζί (π.χ καρότο,παντζάρι,πορτοκάλι,ρόδι)
 
Δείπνο:
• Χόρτα βραστά με ελαιόλαδο (προσοχή στη ποσότητα)
• Ελιές
• Αναποφλοίωτο ρύζι
 
(*ΠΡΟΣΟΧΗ: το διαιτολόγιο που μπορεί ν΄ακολουθήσει ο καθένας, είναι εξατομικευμένο και καθορίζεται έπειτα απο διεξοδική συζήτηση με το διαιτολόγο.)