Κανονικά, δεν πρέπει να αναγκάζετε το παιδί σας να τρώει λαχανικά, και γενικότερα δεν πρέπει να το αναγκάζετε να τρώει κάτι… για διάφορους λόγους.

Τα παιδιά όμως, όπως άλλωστε και οι ενήλικες, έχουν ανάγκη από λαχανικά και από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Τα παιδιά όμως, όπως άλλωστε και οι ενήλικες, έχουν ανάγκη από λαχανικά και από τα θρεπτικά συστατικά τους.

> Μην καταπιέζετε τα παιδιά σας να τρώνε

Ευτυχώς, έχουμε ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα στον εγκέφαλό μας, το οποίο εξασφαλίζει τη διατροφική μας ισορροπία και τη σταθερότητα του βάρους μας.

Ο εγκέφαλός μας είναι σαν λογισμικό που καταγράφει τα όσα έχουμε φάει.

Μετά από το κάθε μας γεύμα και αφού έχουμε φάει τα απαραίτητα τρόφιμα, στέλνονται στον εγκέφαλό μας τα απαραίτητα «σήματα» που υποδεικνύουν ότι έχουμε χορτάσει.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά, όπου κατά τον θηλασμό, ξαφνικά απομακρύνονται από τη θηλή, επειδή έχουν χορτάσει.

Με το να αναγκάζετε το παιδί σας να πιεί όλο το περιεχόμενο του μπιμπερό… και αργότερα να φάει όλο του το φαγητό, «ταράζεται» θα λέγαμε το εγκεφαλικό του σύστημα και απορυθμίζονται τα «σήματα» που επιβεβαιώνουν ότι έχει χορτάσει.

Καθ’ αυτόν τον τρόπο, αναγκάζετε το παιδί να φάει περισσότερο από όσο πρέπει και θέλει, δηλαδή πέρα από τις ανάγκες του.

Επιπλέον, απορυθμίζοντας το διατροφολόγιό του, οδηγείτε το παιδί σας σταδιακά στην παχυσαρκία.

> Τα παιδιά και τα λαχανικά

Η γεύση των λαχανικών εγκαθίσταται από πολύ νωρίς στον εγκέφαλο ενός παιδιού… από τη στιγμή κιόλας που αρχίζουν να γεύονται τις διάφορες βρεφικές τροφές που εμπεριέχουν λαχανικά.

Όταν λοιπόν το παιδί σας αρχίσει να τρώει λαχανικά, θα αρχίσετε και εσείς ένα ένα να του τα μαθαίνετε, ξεκινώντας από τα πιο μαλακά και από τις πιο απαλές γεύσεις, για να τα γνωρίσει με τον καιρό.

Μην εκπλαγείτε εάν δείτε το μωρό σας να ορμάει στο φαγητό σε μια γεύση που το εκπλήσσει.

Η υφή στον πουρέ λαχανικών που θα φτιάξετε, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Μέχρι την ηλικία των 8 μηνών, θα πρέπει να είναι εντελώς πολτοποιημένα τα λαχανικά.

Ένα μωρό, αρχίζει να μασάει σιγά σιγά την τροφή του από την ηλικία των 9 μηνών και μετά.

Η γνωριμία των παιδιών με τα λαχανικά, συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, αφήνοντας τελευταία τα λαχανικά που έχουν πιο έντονες γεύσεις και περισσότερες ίνες.

Στην ηλικία των 2 ετών, τα περισσότερα παιδιά είναι δεκτικά στα λαχανικά.

Όπως όλοι οι άνθρωποι, όμως, ενίοτε εκφράζουν και τις δικές τους προτιμήσεις γευστικά.

Επειδή τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενέργεια, έλκονται αυθόρμητα από τις τροφές που τους παρέχουν άμεση ενέργεια.

> Η επιθυμία των παιδιών για λαχανικά

Πολύ συχνά, τα πράγματα δεν κυλάνε έτσι όπως θα θέλαμε!

Επειδή τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενέργεια, έλκονται αυθόρμητα από τις τροφές που τους παρέχουν άμεση ενέργεια, όπως:

Ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί, ζαχαρώδη προϊόντα, κ.ά.

Αυτό, είναι απολύτως φυσιολογικό.

Επίσης, όταν τα ντουλάπια της κουζίνας σας είναι γεμάτα με τέτοιου είδους προϊόντα, είναι απόλυτα φυσιολογικό τα παιδιά σας να μην θέλουν το πράσο ή το λαχανόρυζο που έχετε συμπεριλάβει στο μενού της ημέρας.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα παιδιά σας, μετά από τις δραστηριότητές τους (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κ.λπ.) επιστρέφουν στο σπίτι πεινασμένα και αναζητούν τροφές που τους παρέχουν ενέργεια, όπως ζυμαρικά ή ψωμί..

Σε μια τέτοια περίπτωση, το πιο πιθανό είναι να μην γευτούν καν το τριμμένο καρότο που έχετε σερβίρει στο τραπέζι.

Αναγκάζοντάς το παιδί σας να φάει κάτι που δεν επιζητεί ο οργανισμός του εκείνη τη στιγμή, το οδηγείτε στο να μην θέλει μελλοντικά καθόλου αυτές τις τροφές στο διατροφολόγιό του.

Για να βεβαιωθείτε ότι στο παιδί σας δεν αρέσουν κάποια συγκεκριμένα λαχανικά, όπως το πράσο ή το τριμμένο καρότο, θα πρέπει να κάνετε το εξής:

Να τα εισάγετε στο μενού… την κατάλληλη στιγμή που είναι πεινασμένο και να αποφεύγετε τις συγκρούσεις μαζί του.

Καλού κακού, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει καταναλώσει ζαχαρώδη και ανθρακούχα ροφήματα πριν το γεύμα.

Τα γλυκά και τα αναψυκτικά έχουν την ικανότητα να μειώνουν την όρεξη, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα είναι απίθανο το παιδί σας να φάει το σπανακόρυζο που του έχετε ετοιμάσει.

> Τα παιδιά έχουν ανάγκη από λαχανικά;

Παρόλο που τα παιδιά έχουν περισσότερη όρεξη για προϊόντα που τους παρέχουν ενέργεια, εντούτοις χρειάζονται και τα λαχανικά στο διατροφολόγιό τους, όχι μόνο λόγω των βιταμινών και των ανόργανων αλάτων που εμπεριέχονται σε αυτά, αλλά και για τις αντιοξειδωτικές και προστατευτικές τους ιδιότητες.

Όταν το παιδί σας δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, το πιο πιθανό είναι να πάσχει μονίμως από δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται σε διάφορα λαχανικά προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου και από άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως έχει αποδειχθεί και από εκατοντάδες μελέτες, οπότε ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Η προστασία ενός παιδιού 5, 10 ή 15 ετών από τέτοιου είδους ασθένειες και παθήσεις, είναι κάτι το οποίο συνήθως οι γονείς δεν σκέπτονται, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι ασθένειες ανήκουν σε μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα… όπως σκέφτονται οι περισσότεροι.

Ενδυναμώστε λοιπόν την υγεία του παιδιού σας, εντάσσοντας τα λαχανικά με τον κατάλληλο τρόπο στην καθημερινότητά τους!

Πηγή: y-o.gr