Η καθημερινή μας διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες φρούτων, καθώς αποτελούν σημαντική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, απαραίτητα στοιχεία για την διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς μας.

Η εποχή του καλοκαιριού που ξεκινά σιγά-σιγά ευνοεί όλο και περισσότερο την κατανάλωση φρούτων καθώς πολλά είναι εκείνα που ωριμάζουν αυτή την εποχή και έτσι υπάρχει μεγάλη ποικιλία και πολλές επιλογές.

Στην συνέχεια «εξερευνούμε» την θρεπτική αξία των πιο διάσημων καλοκαιρινών φρούτων, ώστε να ξέρετε ποια πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε στη διατροφή σας.

Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, απαραίτητα στοιχεία για την διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς μας.

> Φράουλες

Οι φράουλες αποτελούν το αγαπημένο φρούτο πολλών και όχι άδικα χάρη στην ευχάριστη γεύση τους και στην ικανότητά τους να δημιουργούν υπέροχους και παράλληλα υγιεινούς συνδυασμούς με άλλα τρόφιμα όπως γιαούρτι, φρουτοσαλάτες ακόμα και σε γλυκίσματα όπως ζελέ χωρίς ζάχαρη.

Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία (5-6 φράουλες αποδίδουν 60 θερμίδες) οπότε δικαιολογημένα αποτελούν συνηθισμένη υγιεινή επιλογή σνακ.

Πολύ σημαντική είναι η μεγάλη θρεπτική τους αξία καθώς περιέχουν βιταμίνες Α και C και φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες  όπως φαινόλες, ενώ παρουσιάζουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

> Πεπόνι

Το πεπόνι μαζί με το καρπούζι είναι ταυτισμένα με το καλοκαίρι!

Το ευχάριστο χαρακτηριστικό του άρωμα και η γλυκιά του γεύση καθιστούν το πεπόνι ιδιαίτερα δημοφιλές είτε καταναλώνοντας το ως σνακ μόνο του, είτε συνδυάζοντας το με αλμυρές ή γλυκές τροφές.

Το πεπόνι χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα νερού (περίπου 90%) το οποίο σημαίνει ότι χαρίζει μεγάλη ενυδάτωση στον οργανισμό.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Β6, C, και καλίου.

Αν και τα 100 γραμμάρια καθαρού φρούτου αποδίδουν γύρω στις 30 θερμίδες, η κατανάλωση του όμως θα πρέπει να μην γίνεται ανεξέλεγκτα σε προσπάθειες μείωσης βάρους λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες.

Το πεπόνι παρουσιάζει σύμφωνα με έρευνες αντιπηκτικές ιδιότητες και περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με άλλα φρούτα της εποχής.

> Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελεί το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο και παρουσιάζει μεγάλη κατανάλωση στην αγορά.

Αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από νερό για αυτό και προσφέρει δροσιά και ενυδάτωση.

Δεν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ θερμιδικά η απόδοση του είναι παρόμοια με του πεπονιού.

Περιέχει βιταμίνη Α, κάλιο και φυσικά ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως είναι το λυκοπένιο.

Παρουσιάζει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ βοηθάει στην προστασία του ουροποιητικού συστήματος από λοιμώξεις.

Το καρπούζι αποτελεί το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο και παρουσιάζει μεγάλη κατανάλωση στην αγορά.

> Κεράσια

Το κεράσι αποτελεί άλλο ένα ιδιαίτερα αγαπητό φρούτο από μικρούς και μεγάλους και καταναλώνεται ευρέως είτε ως έχει είτε με διάφορες τροποποιήσεις κυρίως στην ζαχαροπλαστική.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C ενώ περιέχουν και μικρές ποσότητες μετάλλων όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση σε φυτοστερόλες, ουσίες που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης.

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, περίπου 60 θερμίδες/μερίδα και σε συνδυασμό με την μεγάλη θρεπτική αξία αποτελούν ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι.

> Σταφύλια

Τα σταφύλια αποτελούν σπουδαίο καρπό εξαιτίας της αντιοξειδωτικής δράσης των πολυφαινολών και της αντικαρκινικής και αντιγηραντικής ιδιότητας που παρουσιάζουν, σύμφωνα με μελέτες.

Περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C ενώ στον φλοιό του σταφυλιού υπάρχει η ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αντιγηραντικές και αντιεκφυλιστικές ιδιότητες.

Τα σταφύλια αποδίδουν περίπου 65 θερμίδες/100 γρ. για αυτό και συνίσταται η κατανάλωση τους με μέτρο σε προσπάθειες απώλειας βάρους.

> Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, κάλιο, νάτριο και ασβέστιο.

Περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Η παρουσία των καροτενοείδών υποδηλώνει την προστατευτική δράση από εκφυλιστικές ασθένειες.

Τα ροδάκινα αποδίδουν περισσότερες θερμίδες από τα προηγούμενα φρούτα που αναφέραμε καθώς 1 μέτριο ροδάκινο αντιστοιχεί περίπου σε 60 θερμίδες και πάλι όμως αποτελεί ιδανική επιλογή σε συνδυασμό με γιαούρτι ή με γάλα ως smoothie.

> Σύκα

Τα σύκα περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και φλαβονοειδή.

Επίσης περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδίως τα αποξηραμένα που βοηθούν και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Αποδίδουν 100 θερμίδες περίπου/μερίδα (3 σύκα) και μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους αποξηραμένα και μη, με τα δημητριακά, με γιαούρτι ακόμα και ψητά.

y-o.gr